خانواده نراقی و گروه تولیدی اکتوورکو، نامهایی آشنا در صنعت ایران هستند.
گفتگویی خواندنی با سرکار خانم نهاله نراقی عضو هیات امنای خیریه دکتر نراقی
شش دهه حضور درخشان در صنایع داروسازی و غذایی کشور در پر فراز و فرودترین سالهای اقتصاد ایران و ثبت فهرستی بلند از رکوردها و نخستینها در کنار کیفیت برتر و قابل رقابت با برترین تولیدکنندگان اروپا، اکتوور را به نامی پرافتخار تبدیل کرده که به جرات می توان گفت کمتر ایرانی را می توان پیدا کرد که از سبد متنوع داروها و محصولات غذایی آن، بهره مند نشده باشد.
اکتوورکو در همه این سالها ضمن حضور در خط مقدم تولید، مسوولیت های اجتماعی و فعالیتهای خیریه را به عنوان بخشی جدایی ناپذیر از هویت و سیر تکامل خود دنبال کرده و در این راستا در مسیر محرومیتزدایی و کمک به نیازمندان و گسترش مراکز آموزشی کمر همت بسته است.
تأسیس خیریه دکتر مصطفی نراقی، نقطه عطفی در فعالیتهای خیریه نراقی ها و مجموعه تولیدی اکتوورکو است.
نظر به فعالیتهای موثر این بنیاد در امر محرومیتزدایی خصوصا مدرسه سازی در گفتوگو با نهاله نراقی، عضو هیئت امنای بنیاد خیریه دکتر نراقی از کم و کیف فعالیتهای بنیاد و برنامههای آن پرسیدهایم.
*بنیاد خیریه مرحوم دکتر مصطفی نراقی چگونه شکل گرفت؟*
زندهیاد دکتر مصطفی نراقى در سالیان متمادى فعالیت خود در صنعت دارو، در کنار تامین و تولید محصولات سلامت محور، انگیزه و مسئولیت اجتماعى خود در برابر مردم این سرزمین را همواره مد نظر داشتهاند. از جمله این که پس از پیروزی انقلاب با شروع تحریم ها و خروج کمپانیهای بزرگ خارجی خصوصا طی سالهای جنگ که کشور با مضیقه و مشکلات زیادی در تامین نیازهای دارویی مواجه بود، پدر به واسطه ارتباطی که از پیش از انقلاب با این کمپانی ها داشتند نقش ویژهای در تامین نیازهای دارویی کشور داشتند. علاوه بر این اهتمام و تلاش ویژهای در زمینه دستگیری از نیازمندان و کمک به محرومان داشتند. این روحیه و باور که در تمام خانواده وجود داشت باعث شد مادر در اواسط دهه ۷۰ خورشیدى تصمیم به راهاندازی یک نهاد قانونى جهت سازماندهى امور خیریه بگیرند. «بنیاد خیریه دکتر مصطفی نراقى» که به طور رسمی حدود یک دهه بعد (در سال ۱۳۸۶) به ثبت رسید در سالهای پایانی حیات پربار پدر تا امروز، منشأ اقدامات نیکاندیشانه و خدمات خیریه متنوعی به محرومان و نیازمندان در مناطق کم برخوردار کشور بوده است.
*به نقش ویژه مادر در شکلگیری خیریه نراقی اشاره کردید. کار سترگی که مطمئنا با پیگیریهای فراوان و سختیهای زیادی همراه بوده است. چه عاملی باعث شد که ایشان قدم در این مسیر دشوار بگذارند؟*
صرف نظر از ایده تأسیس بنیاد و نقش منحصر به فردی که مادرم (خانم فروردین طاهباز) در پا گرفتن بنیاد داشتند، انصافا در همه سالهای فعالیت خیریه که مرحوم پدر، من و برادرم (دکتر علینصر نراقی) به شدت درگیر رتق و فتق امور تولیدی بودیم، مادر بیشترین نقش را در راهبری بنیاد داشته اند به طوری که ریزفعالیتها و جزئی ترین برنامه های بنیاد را هم با دقت تحت نظارت دارند. البته در یکی، دو سال اخیر با فراغتی که پیدا کرده ام سعی داشته ام که هر چه بیشتر بار گرفتاریها و مشکلات بنیاد را از دوش مادر بردارم.
مادرم متولد سوم فروردین ماه سال ۱۳۱۵ در مشهد مقدس هستند و با این که پس از ازدواج با پدر (دکتر مصطفی نراقی) در سال ۱۳۳۸ به تهران مهاجرت کرده اند به واسطه علاقه عمیقی که به زادگاهشان دارند، رسیدگی به مناطق کم برخوردار حاشیه مشهد را در اولویت قرار داده اند. مهربانی و روح خیرخواهی و دستگیری مادر در کنار یک عمر زندگی با مردی که به واقع هم و غمی بزرگتر از خدمت به مردم نداشت سبب شد که زیباییِ خاطره همسر را با رضایت قلب و آرامش محرومان خصوصا کودکان نیازمند پیوند بزند و تاثیر این نیکوکاری را با توانمندسازی در زندگی آنان ماندگار کند.
این انگیزههای انسانی عمیق که از طلیعه تاسیس در رگ و پیِ بنیاد دکتر نراقی ریشه دوانده در همه این سالها بزرگترین سرمایه و عامل حرکت بنیاد بوده تا امروز که رفته رفته نهالهای کاشته شده توسط بنیاد دکتر مصطفی نراقی به بار مینشینند.
*با توجه به حوزه فعالیت شرکت احتمالا محور فعالیتهای خیریه هم باید تامین نیازهای دارویی اقشار محروم جامعه باشد! همین طور است؟*
از آنجا که هدف خیریه برخورد ریشه ای با فقر و محرومیت و توانمندسازی گروههای هدف است، سعی کردهایم در کنار رفع عاجل مشکلات و تنگناهای مالی خانوادهها به سراغ ریشههای فقر برویم.
یکى از دلایل اصلی فقر و محرومیت، عدم دسترسى به آموزش مناسب است. در کشورهاى در حال توسعه، کودکان به دلیل نابرابرىهاى ناشى از عدم توزیع عادلانه ثروت و امکانات به آموزشهاى اولیه دسترسى ندارند. این کودکان خود را در حاشیه نظام آموزشى مىبینند و از یادگیرى آموزههایى که براى رشد فکرى و اجتماعى آنها حیاتى است بهرهاى نمىبرند. عوامل مرتبط با فقر مانند بیکارى، بیمارى و بیسوادى والدین، خطر عدم موفقیت و ترك تحصیل کودکان و نوجوانان را چند برابر مىکند.
بر این اساس، تلاش در مسیر عدالت آموزشى و دسترسى برابر به نظام توزیع منابع یکى از راهبردهای بنیادین بنیاد خیریه دکتر مصطفی نراقى است.
بنیاد با گام نهادن در حوزه آموزش، تلاش دارد تبعیض آموزشى بین کودکانى که از نظر اقتصادى محروم هستند و اقشار توانمند را کاهش دهد.
*خیریه دکتر نراقی در حوزه آموزش چه اقداماتی انجام داده است؟*
در راستاى نیل به هدف رفع تبعیض آموزشى، بنیاد دکتر نراقی به ساخت چهار مدرسه در مناطق محروم دو استان خراسان رضوى و البرز اقدام کرده است. به منظور ایجاد محیطی مناسب براى تحصیل دانشآموزان، این بنیاد اقدام به ساخت مجموعهاى متشکل از سه مقطع ابتدایى، متوسطه و هنرستان واقع در مشهد و یک هنرستان فنى و حرفهاى پسرانه واقع در کرج کرده است.
همچنین یک واحد پودمان علمى و کاربردى در سراى سالمندان کهریزك تاسیس شده که این مرکز با بهرهگیرى از استادان آموزش دیده، حمایت تحصیلى و فرصتهایى براى پیشرفت تحصیلى و شغلى بیش از دو هزار نفر از افراد جامعه را فراهم آورده است.
تأسیس مدرسه ابتدایى دخترانه ربابه طاهباز در مناطق حاشیه ای مشهد و سراى فرهنگى آموزشى دکتر مصطفی نراقى واقع در خانه سالمندان کهریزك که هر دو در سال ۱۳۷۷ بنا نهاده شده اند از قدیمی ترین فعالیتهای بنیاد هستند.
تاسیس هنرستان پسرانه دکتر مصطفی نراقى در یکى از مناطق محروم کرج با بیش از ۶۰۰ مترمربع کارگاه آموزشى شامل دو سالن و مشتمل بر چهار رشته مکانیک، الکترونیک، الکتروتکنیک و کامپیوتر در سال ۱۳۸۱، تجهیز فضا جهت تغییر کاربرى ابتدایى ربابه طاهباز به هنرستان دخترانه در چهار رشته خیاطى، سراجى و گرافیک (با ۳۰ باب کلاس آموزشى و ۱۰ کارگاه فنى و حدود هزار دانشآموز تاکنون)
تاسیس مقطع ابتدایی دخترانه فروردین طاهباز و مقطع متوسطه اول دخترانه باقر طاهباز واقع در مشهد در ۱۳۹۷ و در ادامه تجهیز جهت تغییر کاربرى سراى سالمندان کهریزك به مرکز پودمانى علمى کاربردى در دو مقطع کاردانى و کارشناسى از اقدامات عمده بنیاد در زمینه مدرسهسازی و تامین زیرساختهای آموزشی بوده اند که با همیاری مجموعه صنایع دارویی غذایی اکتوور انجام شده اند.
بنیاد خیریه مرحوم دکتر نراقی علاوه بر این در زمینه اعطای کمک هزینه تحصیلى به دانشآموزان مستعد، کمک هزینه تحصیلات دانشگاهى براى دانشجویان با استعداد مراکز دولتى، پرداخت هزینههاى ثبت نام، لباس فرم، بیمه و همچنین هزینه کمک به مدرسه کلیه دانشآموزان تحت پوشش، پرداخت هزینههای خرید نوشت افزار برای دانشآموزان اقدام کرده است.
*با توجه به مشکلات معیشتی زیادی که خانواده های نیازمند با آن مواجه هستند، آیا بنیاد خیریه دکتر نراقی در این زمینه هم برنامه ای داشته است؟*
در تکمیل زنجیره خدمات رفاهى و محرومیتزدایی از بدو تاسیس بنیاد اقداماتى نیز در جهت تامین معاش، تهیه مایحتاج ازدواج و کمک هزینههاى درمان در دستور کار این بنیاد قرار دارد.
از جمله این اقدامات پرداخت کمک هزینه معاش جهت تامین هزینههاى روزمره، تهیه لوازم ضرورى منزل براى حدود ۲۰۰ خانواده شامل اجاق گاز، بخارى، یخچال، فرش، ظروف آشپزخانه، پنکه، پتو و…، تهیه و اهدا بیش از ۲۰۰ سرى جهیزیه طبق نیاز زوجهای جوان، پرداخت هزینه درمانى شامل معرفى به پزشک مرتبط و پرداخت هزینههاى تشخیص و درمان، پرداخت هزینه عملهاى جراحى با ارائه کامل تمامى خدمات از جمله پرداخت هزینه انتقال بیمار به شهر مرکز درمان در صورت لزوم، پرداخت تمام هزینههاى بیمارستانى از زمان پذیرش بیماران تا ترخیص و همچنین تامین محل اسکان همراه بیمار است که تاکنون براى بیش از ۳۰۰ بیمار انجام شده است.
بنیاد خیریه دکتر مصطفی نراقى همچنین با همراهى شرکت غذایى و بهداشتى آماده لذیذ و شرکت دارویى اکتوور گام هایی جهت افزایش آمادگی اقشار کم برخوردار کشور در مقابله با آسیبهاى ناشى از بلایاى طبیعى و بیمارىها، همیارى با ورزشکاران و همچنین حفظ و حراست محیط زیست این مرز و بوم برداشته است.
حضور در مناطق آسیب دیده ناشى از حوادث و بلایاى طبیعى اعم از سیل و زلزله در مناطق محروم کشور شامل اعزام نیروى متخصص درمانى، ارائه دارو، اهدا مواد غذایى متناسب، اهدا پتو و لباس گرم، نوشتافزار و همچنین اسباب بازى ویژه کودکان، امدادرسانى به مناطق آسیب دیده ناشى از زلزله در کشور سوریه شامل ارسال پتو و وسایل گرمایشى، اقلام دارویى، تجهیزات پزشکى و مواد غذایى براى زلزله زدگان سوریه،
تهیه محلول ضدعفونى، لباس حفاظت شخصى و توزیع در مراکز درمانى و بیمارستانها
تهیه و اهدا مواد خوراکى، امکانات آموزشى، ملزومات پزشکى و دارویىو کمکهاى نقدى به سایر سازمانها و موسسات خیریه، ارسال کمکهای دارویی و غذایی به مناطق سیل زده سیستان و بلوچستان(اسفند ۱۴۰۲)، تجهیز داروخانه تیم ملى کشتى شامل دارو و مکملهاى مورد نیاز و همچنین تجهیزات درمانى و فیزیوتراپى این مجموعه، حمایت از محیطبانان حیات وحش میانکاله، پاکسازى مکانهاى عمومى شامل پاکسازى ارتفاعات شمشک و دربند سر، پاکسازى دشت شقایق پلور و … نمونهای از اقداماتی است که در این حوزهها انجام شده است.
و سخن پایانی!
مسأله ای که از بدو تأسیس بنیاد خیریه دکتر نراقی به صورت جدی مورد توجه قرار داشته، شفافیت و دقت در ثبت و مستندسازی اقدامات و هزینه کردهاست. به طوری که میتوانیم از تمامی فعالیتهای بنیاد طی سال های اخیر، گزارش شفاف و واضح ارائه دهیم. به اعتقاد من این مسأله برای نهادهای خیریه که برپایه اعتماد و همدلی و محبت حامیان فعالیت دارند کاملا ضروری است. حتی در مورد خیریههایی نظیر بنیاد دکتر نراقی که قریب به اتفاق هزینه های آن از طریق مجموعه غذایی دارویی اکتوورکو و در راستای مسوولیتهای اجتماعی شرکت تامین می شود چنین شفافیتی ضروری است.
خوشحالم که با همت و حمایت حامیان بنیاد توانستهایم به نوبه خود در مسیر بهبود کیفیت زندگی هم وطنان نیازمند گام برداریم و امیدوارم با تداوم این حمایتها بتوانیم برنامههای گستردهتری در زمینه آموزش، درمان، حمایت اجتماعی و محیط زیست انجام دهیم.
در پایان ضمن دعوت از مخاطبان ارجمند برای کسب اطلاعات بیشتر در خصوص فعالیت های خیریه دکتر نراقی با مراجعه به وبسایت و ارائه پیشنهادها و راهنماییهای خود، شما را به دیدن محصولاتی که توسط کودکان و نوجوانان تحت پوشش خیریه نراقی، تولید و در سایت بنیاد ارائه شدهاند، دعوت میکنم.
با حمایت و تهیه این دستسازهها که حاصل خلاقیت و تلاش کودکان و نوجوانان تحت پوشش بنیاد هستند نه تنها به خودتان و عزیزانتان لذت میبخشید، بلکه با تشویق و کمک به این هنرمندان و نوآوران کوچک، اعتماد به نفس و امید به آینده را به آنها هدیه میکنید.
در مسیر باد بمان
تا بوی مهربانیت
تسخیر کند این شهرِ پر از بیهودگی را….
هر جا كه امور خيريه و كارهاي خيريه ديده ميشه رد پايي از خيريه نراقي و خانواده محترم نراقي وجود داره موفقيت روز افزون شما را خواهانم
تشکر از خانواده خیر نراقی
شما یار دیار امروزید و یادگار ماندگار فردا. توفیق قرین اعمال خداپسندانه و مصلحانه ی شما باشد.
تشکر از شما
آنانکه با دست کوتاه ببخشد، از دستی بلند پاداش میگیرد
بزرگی بایدت بخشندگی کن
که دانه تا نیفشانی نروید …
بزرگی بایدت بخشندگی کن
که دانه تا نیفشانی نروید …
در کاره خیر همتی والا دارید خداوند یاورتان
آنانکه با دست کوتاه ببخشد، از دستی بلند پاداش میگیرد
بزرگی بایدت بخشندگی کن
که دانه تا نیفشانی نروید …
آنکه با دست کوتاه ببخشد، از دستی بلند پاداش میگیرد
چه نيكو توشه اى است براى معاد، نيكى كردن به بندگان !
شما یار دیار امروزید و یادگار ماندگار فردا. توفیق قرین اعمال خداپسندانه و مصلحانه ی شما باشد.
با ارزوی موفقیت روز افزون
هر جا كه امور خيريه و كارهاي خيريه ديده ميشه رد پايي از خيريه نراقي و خانواده محترم نراقي وجود داره موفقيت روز افزون شما را خواهانم
همتتان قابل ستایش است
همانا خدای سبحان، روزی فقیران را در اموال سرمایه داران قرار داده است. پس فقیری گرسنه نمی ماند، جز به کامیابی توانگران و خداوند از آنان درباره گرسنگی گرسنگان خواهد پرسید.و چه بسا خیرین نراقی بهترین نمونه خیر در جهانند
خیرین مدرسه ساز، یادگارهایی از خود باقی میگذارند که نه تنها هیچ وقت فراموش نمیشود، بلکه، سینه به سینه و نسل به نسل به دیگران نیز منتقل میشود
تشکر از خانواده نراقی
شما یار دیار امروزید و یادگار ماندگار فردا. توفیق قرین اعمال خداپسندانه و مصلحانه ی شما باشد.
اعمال بلندتر از کلمات صحبت می کنند و امروز شما نشان داده اید که این حقیقت مطلق است . خسته نباشید به سرکار خانم نهاله نراقی
چه نيكو توشه اى است براى معاد، نيكى كردن به بندگان !
خیرین مدرسه ساز، یادگارهایی از خود باقی میگذارند که نه تنها هیچ وقت فراموش نمیشود، بلکه، سینه به سینه و نسل به نسل به دیگران نیز منتقل میشود
در کاره خیر همتی والا دارید خداوند یاورتان
بخشش به نیازمند را به فردا مینداز
چون نمی دانی فردا برای تو و او چه پیش خواهد آمد
همانا خدای سبحان، روزی فقیران را در اموال سرمایه داران قرار داده است. پس فقیری گرسنه نمی ماند، جز به کامیابی توانگران و خداوند از آنان درباره گرسنگی گرسنگان خواهد پرسید.و چه بسا خیرین نراقی بهترین نمونه خیر در جهانند.
محبوبترین مومن نزد خداوند، کسی است که مؤمن فقیری را، در تنگدستی دنیا و گذران زندگی، یاری رساند
شش دهه حضور درخشان در صنایع داروسازی و غذایی کشور در پر فراز و فرودترین سالهای اقتصاد ایران و ثبت فهرستی بلند از رکوردها و نخستینها در کنار کیفیت برتر
...نراقی
سحر دیدم درخت ارغوانی
کشیده سر به بام خسته جانی
به گوش ارغوان، آهسته گفتم
بهارت خوش که فکر دیگرانی
به کاری که همت بسته گردد
اگر خاری بود، گل دسته گردد
(همتتان قابل ستایش است)
درود بر شما خیریه دکتر نراقی که قلب مهربانتان نمی گذارد از کنار نیازمندان بی تفاوت رد شوید
دست یک دانش آموز بی بضاعت را که فشردی لبخند حضرت علی(ع) را لمس میکنی،رفیق!
پا به پای کودکان کار که شدی نگاه بدرقه کننده امام حسن(ع)به سمت بهشت، با توست،مهربان!
زنان سرپرست خانوار را که مدد رساندی برق نگاهشان نگاه بانو فاطمه زهرا(س) را به دنبال خواهدداشت،بانو!
راه دانشجویان بی بضاعت را که هموار کردی دست نوازشگر سیدالشهداء را بر دوشت حس می کنی،جوان!
پناه خانواده های بی پناه که شدی پناهت محمد است و آل محمد(ص).
هرقدم که بر می داری هزارقدم به رکاب امام زمانت نزدیکتر شده ای.
دستت را به من بده.
تشکر از خانواده محترم نراقی
شش دهه حضور درخشان در صنایع داروسازی و غذایی کشور در پر فراز و فرودترین سالهای اقتصاد ایران و ثبت فهرستی بلند از رکوردها و نخستینها در کنار کیفیت برتر و قابل رقابت با برترین تولیدکنندگان اروپا، اکتوور را به نامی پرافتخار تبدیل کرده که به جرات می توان گفت کمتر ایرانی را می توان پیدا کرد که از سبد متنوع داروها و محصولات غذایی آن، بهره مند نشده باشد.
خداوند با دستان تو دست انسان گرفتاری را گرفته است ،
وقتی دست افتاده ای را میگیری و لبخند را مهمان قلبش می کنی ؛
و این چه زیباست.
نازنین ، دستانت نورانی و بوسیدنی شده اند …
سحر دیدم درخت ارغوانی
کشیده سر به بام خسته جانی
به گوش ارغوان، آهسته گفتم
بهارت خوش که فکر دیگرانی
به کاری که همت بسته گردد
اگر خاری بود، گل دسته گردد
(همتتان قابل ستایش است)
تشکر از تمام زحماتتون🙏
انسانیت با کسانی رقم میخورند که مهر ومحبت را بدون چشم داشتی انجام میدهند حال آن تکه نانی باشد یه جهانی از مادیات در اختیار انسانهای بی بضاعت سپردن واقعا سپاس واژه ی کوچکی است در برابر این همه لطف شما
سرکارخانم نراقی سپاسگزاریم
درود بر شما که واژه محبت را معنا کردید.
شش دهه حضور درخشان در صنایع داروسازی و غذایی کشور در پر فراز و فرودترین سالهای اقتصاد ایران و ثبت فهرستی بلند از رکوردها و نخستینها در کنار کیفیت برتر و قابل رقابت با برترین تولیدکنندگان اروپا، اکتوور را به نامی پرافتخار تبدیل کرده که به جرات می توان گفت کمتر ایرانی را می توان پیدا کرد که از سبد متنوع داروها و محصولات غذایی آن، بهره مند نشده باشد.
تشکر و تقدیر برای شماست که همواره لطفتان رابرای نیازمندان ارزانی داشته اید
خدا در قلبیست که شاد میکند
سلامت باشین
به نام خداوند کسانی که روزیشان را با دیگران تقسیم میکنند.
دست یک دانش آموز بی بضاعت را که فشردی لبخند حضرت علی(ع) را لمس میکنی،رفیق!
پا به پای کودکان کار که شدی نگاه بدرقه کننده امام حسن(ع)به سمت بهشت، با توست،مهربان!
زنان سرپرست خانوار را که مدد رساندی برق نگاهشان نگاه بانو فاطمه زهرا(س) را به دنبال خواهدداشت،بانو!
راه دانشجویان بی بضاعت را که هموار کردی دست نوازشگر سیدالشهداء را بر دوشت حس می کنی،جوان!
پناه خانواده های بی پناه که شدی پناهت محمد است و آل محمد(ص).
هرقدم که بر می داری هزارقدم به رکاب امام زمانت نزدیکتر شده ای.
دستت را به من بده.
يه روز به يكى ميگن چرا ادامه تحصيل ندادى؟ ميگه خودكارم تموم شد!
اين ميتونه براى هميشه يه لطيفه باشه.
فقط كافيه اجازه نديم هيچ كودكى هيچ وقت خودكارش تموم بشه!
درود بر شما خیریه دکتر نراقی که قلب مهربانتان نمی گذارد از کنار نیازمندان بی تفاوت رد شوید
انسان خیر مهربان وبخشنده است
الإحْسانُ، مَحَبّةٌ .
درود بر خیرین زحمت کش و مهربان
با سپاس از خانم نراقی عزیز و کمک های بی دریغشون
سلامت و مانا باشین
بخشنده بودن بیش از آنکه توانایی مالی بخواهد
قلب بزرگ میخواهد
کودکانی همه امید
امید به فرداهای روشن
چشمبهراهِ قلبی مهربان…
بیا دستی باشیم
که روزنههای نور را در دلِ تاریکی نقش میزند.
شاید امروز،
آرزویی نیلوفری
فردایمان را روشن کند
تنها رسیدن به نتایج کار خوب وماندگار کار وتلاش مستمر میباشد